Dışişleri Bakanlığı’ndan BM’ye KKTC yanıtı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs adasında konuşlu BM Barış Gücü’nün görev süresini bir yıl daha uzattı.
Bu gelişmenin ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya sert tepki geldi.
“BM, KKTC’deki ambargoları bir kez daha görmezden geldi”
KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın kararla ilgili açıklamaya tam destek verdiğinin belirtildiği açıklamada, BM’nin KKTC’deki ambargoları bir kez daha görmezden geldiği vurgulandı.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 30 Ocak 2023’te aldığı 2674 (2023) sayılı kararla Kıbrıs adasında konuşlu BM Barış Gücü’nün (UNFI) görev süresini bir yıl süreyle uzattı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın söz konusu kararla ilgili yaptığı açıklamayı tam destekliyoruz.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin raporlarında yer almamakla birlikte, sahadaki gerçeklerden kopuk olan Kurul’un, iki devlet analizi doğrultusunda KKTC’nin iradesini hiçe saydığı ve bu konuda ısrar ettiği görülmektedir. denenmiş ve başarısız analiz modelleri. Bu durum sağduyu ve iyi niyetle bağdaşmamaktadır ve Kurulun Ada’da gerçek bir analiz yapmak yerine Kıbrıs Rum tarafının yönlendirmesinden çıkmadığını göstermektedir.
BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık dışı ve hukuksuz ambargoları bir kez daha görmezden geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 1 ve 8 Temmuz 2022 tarihli mektuplarında BM Genel Sekreteri’ne ilettiği gerçekçi, samimi ve içten işbirliği tekliflerinin göz ardı edilerek iki taraf arasında işbirliğine davet kararı alınması da bir başka çelişkidir.
“Maraş KKTC toprağıdır”
Kararda Maraş ile ilgili hususları reddediyor, KKTC makamlarının yasal mülk sahiplerinin haklarına saygı duyarak ve Ada’daki iki halkın çıkarlarını gözeterek bölgede KKTC makamlarının yaptığı ve yapacağı çalışmalara tam desteğimizi yineliyoruz. ; Kıbrıs Rumlarının yerleşik mülklerine dönmesini engellemeye çalışan GKRY’nin samimiyetsiz tavrını desteklemeyi bırakmaya davet ediyoruz. Maraş’ın KKTC toprağı olduğunu bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isteriz.
UNG’nin görev süresi uzatılırken, KKTC’nin talebi bir kez daha alınmadı. Bunun BM’nin yerleşik uygulamalarına aykırı olduğu ve BM’nin KKTC makamlarının iyi niyeti çerçevesinde faaliyetlerini sürdürebildiği defalarca kaydedildi. UNBG’nin KKTC topraklarındaki faaliyetlerini yasal bir zeminde sürdürmesi esastır. Bu konuda KKTC makamlarının atacağı adımlara tam destek vereceğimiz bilinmelidir.
Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümün yolunu açacak ortak payda, sahadaki gerçeklere dayanmalıdır. Bu bağlamda, Güvenlik Konseyi’ne ve uluslararası topluma, Kıbrıs Türk halkının müktesep hakkı olan KKTC’yi, Kıbrıs Adası’nda iki halk ve iki devlet olduğu gerçeğinden hareketle tanımaya çağırıyoruz. yargıçların eşitliğini ve eyaletler arası eşit statülerini tescil ettirmek.