Ekonomi

Adıyaman’da Çiftçilere 392 Ton Buğday, Nohut ve Mercimek Tohumu Dağıtıldı

Adıyaman’da çiftçilere 392 ton buğday, nohut ve mercimek tohumu dağıtıldı.

Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Sağlanması Projesi’ kapsamında buğday, nohut ve mercimek dağıtımı yapıldı. Proje ile 760 çiftçiye toplam 392 ton tohum temin edildi.

Üreticilere tohum dağıtımı törenle gerçekleştirildi. Törene Vali Osman Varol, İl Jandarma Komutanı Albay Hikmet Uz, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ve çiftçiler katıldı.

Törenin açılışında konuşan Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas, “Tarım şehri olan Adıyaman’da Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile birlikte çok önemli çalışmalar yürütülüyor. Çeşitli nedenlerle kullanılmayan tarım arazilerinin ülke ekonomisine kazandırılması, bu alanların etkin ve doğru kullanılması amacıyla kurulmuştur.

2021 yılında hayata geçirilen Tarım Arazileri Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ile insan ve hayvan sağlığı açısından önemli ve stratejik öneme sahip olan hububat, baklagiller ve yağlı tohumlu bitkilerde yıl boyu ürün temininde sorun yaşanmayacak. beslenme, kullanılmayan, boş ve nadasa bırakılan alanlara öncelik verilerek bitkisel üretimin artırılması ve tarımsal gelirin artırılması amaçlanmaktadır. Bunu yaparak ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda tohum, fide ve fidan dağıtılması, meyve bahçesi kurulması, aşı yapılarak çeşit değiştirilmesi, ürün işleme, kurutma ve depolama tesisi kurulması planlanıyor. Ayrıca ekili tarıma uygun olmayan arazilerde uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanılarak tarımsal üretimin artırılması da projenin amaçları arasında yer alıyor. Bu amaçla tohum maliyetinin yüzde 75’i Bakanlığımız tarafından karşılanıyor. Dağıtacağımız 185 ton ekmeklik buğday, 127 ton nohut ve 80 ton kırmızı mercimek bu verimli topraklarda üreticilerimizi sevindirecek. Üreticilerimize ve üretimimize yönelik bu projeler 2024 yılında da artarak devam edecek. “Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, üreticilerimize bol kazançlar diliyorum” dedi.

Vali Osman Varol konuşmasında, tarımsal faaliyetleri desteklemek amacıyla bu tohumları dağıttıklarını belirterek, “Tarım çok stratejik bir sektör. Özellikle dünya nüfusunun büyük bir kısmının tarımdan uzaklaşmasıyla birlikte bir farkındalık ortaya çıktı. Bu durum, Pandemi döneminde farkındalık daha da belirginleşti. Anadolu insanı tarımsal üretimi çok iyi biliyor.” insanlar. Ancak son dönemde kırsal kesimde nüfusun azalması ve gençlerin göç etmesi sonucu tarımsal üretimde belli ölçüde azalmalar yaşanıyor. Ancak bu gerçekten yaşayabileceğimiz büyük bir felaket olur. Tarımsal üretimin hızla devam etmesi gerekiyor. Birçok tazminat var. Adıyaman çok güçlü bir tarıma sahiptir. Bir şehir. Bunları kamu yatırımlarıyla, sulama imkanlarıyla desteklediğimizde bu potansiyel daha da ortaya çıkacak. Hem tarla hem de bahçe tarımında önemli ilerlemeler var. Üreticinin üretimi koruması gerekiyor. Ne kadar destek verilirse verilsin çiftçinin buna sahip çıkması gerekiyor. Sahiplenmeniz sayesinde badem üretimi artacaktır. Öncelikle tohumculukta Türkiye’nin söz hakkı var, nar ve fıstık üretiminde de ciddi söz sahibi ve bunu geliştirmek bizim görevimiz. Geçtiğimiz günlerde büyük bir felaket yaşadık. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız bu felaketten derinden etkilendi. Tarımsal faaliyetler zarar gördü, hayvancılık zarar gördü. Ayağa kalkmamız lazım, yaraları sarmamız lazım. Bunu hep birlikte başaracağız dedi. – ADIYAMAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu