Ekonomi

Aydın İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Saf Irkların Devamlılığının Sağlanması İçin Önemli Bir Proje Yürütüyor

Saf ırkların devamlılığının sağlanması amacıyla Aydın İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) öncülüğünde yürütülen proje, hayvancılık alanında önemli bir kilometre taşı oluşturarak hayvancılığı canlandırıyor.

Aydın İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB), Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olan kaliteli damızlık sığır ihtiyacını çözmek için harekete geçti. ADSYB’nin projesiyle Aydın damızlık sığırcılığında önemli bir dönüm noktasına tanıklık edecek. Ülke genelinde damızlık sığır ihtiyacının karşılanması zorlu bir süreç olarak bilinirken, Aydın’da bu sorunun çözümü için önemli bir adım atıldı. ADSYB öncülüğünde Bozdoğan ilçesinde başlatılan projenin başarısı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ek bütçe desteğiyle daha da genişletilerek 6 ilçede etkin bir şekilde sürdürülüyor. Proje kapsamında damızlık sığır yetiştiriciliğinde kaliteli dişi buzağı elde etmek için dişi spermanın kullanılması ön plana çıkarken, ilk etapta 34 işletmeyi kapsayan proje 86 işletmeye genişleyerek büyük bir ivme kazandı.

Saf ırkların devamlılığının sağlanması amacıyla yürütülen projenin uygulaması titizlikle yürütülürken, ADSYB yetkilileri tarafından gerçekleştirilen semen uygulamaları ve ultrason muayeneleri de işletmelerin verimliliğinin artırılmasında büyük önem taşıyor. Ayrıca Kızgınlık Takip Sisteminin kullanılmasıyla işletmelerdeki verimlilik sürekli takip edilerek iyileştirme adımları atılmaktadır.

Projenin başarısının sadece damızlık sığırcılık açısından değil, hayvancılık politikalarının şekillenmesinde de önemli rol oynaması hedeflenirken, elde edilecek veriler gelecekteki projelerin tasarımına yön vererek sektörün daha da gelişmesine katkı sağlayacak. Aydın’ın öncülüğünde hayata geçirilen değerli projenin, ülke genelinde örnek oluşturularak hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlaması da bekleniyor.

“Proje gelecekteki projelere ışık tutacak”

Aydın İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nden projeyle ilgili olarak yapılan açıklamada, “Ülkemiz hayvancılık işletmelerinin en büyük sorunu kaliteli damızlık sığıra ihtiyaçtır. Bu sorunun temel nedeni damızlık sığır üretim sorunudur. Yetiştiriciler olarak biz yetiştiriciler olarak biz; Yıllardır hem Aydın’da hem de ülke genelinde birçok birlik ile çalışıyoruz.Özverili çalışmalar sonucunda elde edilen saf ırkların kaybolma tehlikesi karşısında Birliğimiz bu konuda bir proje geliştirmiştir.Aydın oldukça avantajlı bir ildir. Hayvancılık açısından da Birlik olarak bu avantajı verimli kullanmak için çalışıyoruz.Bu amaçla Birliğimiz öncelikle üye işletmelerimizde deneme çalışmaları yürütüyor.Nisan 2022’de 64 dişi spermi ilk kez 22 üye işletmeye verildi. Derneğimizce bugüne kadar 28 adet kızgınlık dönemindeki sığıra sperm uygulandı.Bu spermlerin uygulandığı hayvanlardan 25’i hamile ve 9 adet buzağı dünyaya geldi.Derneğimiz tarafından başlatılan deneme çalışmasının olumlu sonuçlanmasının ardından görüşmelere başlandı. Projenin daha kapsamlı şekilde devam ettirilmesi için Bozdoğan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile görüşüldü. Ağustos 2022’de Bozdoğan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde, Aydın Valiliği YİKOB’un desteğiyle, Bozdoğan Kaymakamlığı, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Aydın İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortaklığında ‘Sığırcılığın Sağlanmasının Sağlanması’ projesi hayata geçirildi. “Dişi Spermasının Kullanıldığı Damızlık Sığır İşletmelerinin Sürdürülebilirliği” uygulamasına geçildi. Projenin ilk etabında Bozdoğan ilçesi sınırları içerisinde 21’i Hastalıksız İşletme olmak üzere toplam 34 işletme yer aldı. Projenin bu başarısı sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından ek bütçe sağlanmış olup Aralık 2022’de Çine, Efeler, Koçarlı, Yenipazar ve Nazilli ilçeleri projeye eklenmiştir. Tarım ve Ormancılık alanında 6 ilçede aktif olarak uygulanmaya devam eden proje kapsamındaki işletme sayısı 86’ya yükseldi. Değerli bir model oluşturup yaygınlaştırarak hayvancılığın gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor. ülke çapında. “Proje sonucunda elde edilecek bilgiler, gelecekteki projelere ışık tutarak yeni hayvancılık politikalarının şekillenmesine katkı sağlayacaktır.” – AYDIN

kangalajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu