Teknoloji

Bakan Kacır, Çanakkale’de Kale Fabrikası 66. Seramik Bayramı Töreni’nde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye, sahip olduğu insan kaynağı kapasitesi, kapsamlı yatırım teşvikleri, planlanan sanayi bölgeleri ve hızlanan inovasyon ekosistemi ile son 20 yılda adım adım küresel bir üretim üssü haline geldi.” söz konusu.

Kacır, TBMM Başkanı’nın katılımıyla Çanakkale’nin Çan ilçesinde düzenlenen Kale Fabrikası 66. Seramik Festivali ve Kalenterflex Döşeme Fabrikası Açılış Töreni’nde Kale Grubu’nun Türkiye’de marka ve özel ürünler üreten başlıca şirketlerden biri olduğunu söyledi. Türkiye Numan Kurtulmuş.

Bakan Kacır, Kale Kümesi’nin 66 yıldır özveri, azim ve inançla çalışarak, fiziki ve beşeri sermayeye, teknolojiye yatırım yaparak başarı yolculuğuna devam ettiğini belirtti.

Temeli geçen yıl atılan 42 milyon Euro yatırım büyüklüğündeki granit levha fabrikasını hizmete açacaklarını kaydeden Kacır, “Yıllık 1,5 milyon metrekare üretim kapasiteli bu fabrika, Türkiye’nin yüzde 70’ini ihraç edecek. Dijitalleşme ve verimlilik odaklı üretim teknolojilerini kullanan bu tesis, yenilikçi, katma değeri yüksek ve büyük ebatlı granitler üretecek. Ürün başına yüzde 42 daha az karbon salacak. Bu modern ve çevreye duyarlı tesis Çanakkale’mize ve ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türk sanayisini ihracat, istihdam, üretim ve yatırım anlamında hak ettiği konuma taşımak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye Yüzyılı vizyonundan yola çıkarak Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda katma değeri yüksek, öncü bir Türkiye inşa ettiklerini belirten Kacır, şöyle devam etti:

“İhracatımızda yerliliğin payını artırırken aynı zamanda sektörümüzün ithal eser bağımlılığını da azaltmış oluyoruz. Seramik yerli girdi oranı en yüksek sektörlerden biri olduğu için stratejik bir değere sahip. Bilindiği üzere seramik eşya sektörü yapı ve inşaat ve mutfak eşyası sektörlerinin en değerli girdileri arasında yer almaktadır.Öte yandan askeri uygulamalar, yalıtım malzemeleri, havacılık ve uzay gibi birçok yüksek teknoloji alanında da kullanılmaktadır.Seramiklerin yenilikçi kullanımları kuşkusuz geleceğin teknolojilerine kapı aralamaktadır.Örneğin uçaklarımızın pilot kabinleri seramik malzeme teknolojileri ile kurşun geçirmez hale getirilmektedir.Önümüzdeki yıllarda uçakların türbin kanatları seramikten imal edilecektir. 20 yılda seramik branşımız, yaptığımız üretim atılımıyla dünyada söz sahibi bir konuma geldi. Sadece son 10 yılda seramik sektörüne yönelik yaklaşık 35 milyar dolarlık yatırım tutarında 301 adet yatırım teşvik belgesi hazırladık. liraya ve yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor. Kütahya ve Yozgat’ta iki organize sanayi bölgesini bu sektöre kazandırdık. Bilecik ili Pazaryeri ilçesinde ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgesel kalkınmanın öncüsü olan kalkınma ajanslarımız da seramik sektörüne yönelik yürütülen 29 projeye 71 milyon liralık destek sağladı. Sağladığımız bu altyapı ve destek mekanizmaları ile Avrupa’nın 2., dünyanın 6. büyük üreticisi konumuna geldik.”

“Sektörümüz 113 ülkeye 1,5 milyar dolardan fazla Türk seramiği ihraç ediyor”

Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin seramikte kalite, markalaşma ve tasarım konusunda oldukça ileri düzeyde olduğuna dikkat çekerek, eser çeşitliliğinin her geçen gün arttığını vurguladı.

Anadolu’da doğup onlarca medeniyetle zenginleşen Türk seramiğinin bugün dünya pazarlarında aranan bir ürün olduğunu kaydeden Kacır, şöyle konuştu:

“Yaklaşık 2 milyar dolar cirosu olan sektörümüz, 113 ülkeye 1,5 milyar doların üzerinde Türk seramiği ihraç ediyor. İnşallah bu rakamlar daha da artacak ve yeni yatırımlarla çok daha yüksek seviyelere ulaşacağız. Türkiye’yi seramikte 1 numara yapmak.Doğal seramikte 1 numara olmak için çok çalışacağız.Başta şube temsilcileri olmak üzere hepimizin birlikte çaba göstermesi ve odaklanması gereken konular var.Sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve katma değer Bildiğiniz gibi sonunda karbon yönetmeliği 2026 yılında yürürlüğe girecek.Bakanlık olarak bu yönetmelik karşısında rekabetçiliğimizi sürdürmek için tüm paydaşlarla işbirliğine hazırız. diğer yandan sektörün Ar-Ge ve katma değerli uygulamalarının geliştirilmesi ve artırılmasına odaklandık.İleri Malzeme Teknolojileri Yol Haritası çalışmalarına başladık.Son 20 yılda TÜBİTAK vakıf ve burs programları kapsamında, sektörün Ar-Ge ve katma değerli uygulamalarını geliştirmek ve artırmak. 365 projeye 438 kişiye 479 milyon lira destek verdik.”

Teknoparklarda seramik sektöründe 40 firmanın faaliyet gösterdiğini kaydeden Kacır, biri Çanakkale’de olmak üzere seramik sektörüne yönelik 17 Ar-Ge ve 4 tasarım merkezine destek verdiklerini bildirdi.

Bakan Kacır konuşmasını şöyle tamamladı:

“Türkiye, son 20 yılda insan kaynakları kapasitesi, kapsamlı yatırım teşvikleri, planlanan sanayi bölgeleri ve hızlanan inovasyon ekosistemi ile adım adım küresel bir üretim üssü haline geldi. Bu vesileyle isteyenlere sesleniyorum. yatırım yapmak ve ‘merak ediyorum’ demek. Tereddüt etmeyin. Teşviklerimizle, yatırım teşviklerimizle, Ar-Ge desteklerimizle, girişimci ve yenilikçi anlayışımızla yanınızda olmaya ve desteklemeye devam edeceğiz. Bu ülkeye güvenen, inanan, düşünen herkes uzun vadeli kazandı.İşte 66 yıllık inancın ve özgüvenin eseri olan Kale Kümesi.Siz kendinize ve bu ülkeye inanmaya devam edin diye.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu