Haber

Candan Yüceer’den Bakan Kurum’a ‘Kanser Raporu’ Sorusu: “Rapor Sonucunu Kamuoyuna Açıklayacak Mısınız”

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörler ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi’nde elde edilen bulguların sonucunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. ‘, halk arasında ‘Kanser Raporu’ olarak biliniyor. . Yüceer, Kuruma şu soruları sordu: “Bakanlığınız söz konusu raporun sonuçlarını kamuoyuna açıklamayı düşünüyor mu? Söz konusu raporun sonuçlarıyla ilgili herhangi bir işlem yapıldı mı?”

Candan Yüceer, bütçe görüşmeleri sırasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörler ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi” çalışmasında elde edilen ve henüz açıklanmayan bulguların sonucunu sordu. yıllarca. Bakan Koca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na işaret ederek, “Biz o raporu 2 yılı aşkın bir süre önce, yaklaşık 2,5 yıl önce Çevre Bakanlığı’na olduğu gibi tüm açıklığıyla bildirdik ve konuyla ilgili. yapılacak.”

Bunun üzerine Yüceer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talebiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Bakan Kurum’a raporu açıklayıp açıklamayacağını soran Yüceer, önergesinde şunları kaydetti:

“KANSER İLE ÇEVRE KİRLİLİĞİ ARASINDA İLİŞKİ OLUP OLMADIĞINI BELİRLEMEK AMACIYLA ARAŞTIRILDI”

“Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde akademisyen olarak görev yapan Gıda Mühendisi Yrd. 2011-2016 yılları arasında gerçekleştirilen araştırmanın adı ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörler ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi’dir. Araştırma sonucunda Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ İstanbul, Edirne ve Antalya illerinden alınan bazı gıda ve su numuneleri ile alınan sularda sağlığı tehdit edecek düzeyde pestisit, ağır metal ve polisiklik aromatik hidrokarbonların varlığı tespit edilmiştir. bazı yerleşim yerlerinden kurşun, alüminyum, krom ve arsenik içmemeyi gerektirecek düzeyde içermektedir.

“RAPOR SONUÇLARINI AÇIKLADIĞI İÇİN ŞİK HAKKINDA İDDİA AÇILDI”

Sağlık Bakanlığı tarafından sonuçları açıklanmayan araştırmanın sonuçları, Bülent Şık’ın 16-19 Nisan 2019 tarihlerinde Cumhuriyet gazetesinde kaleme aldığı bir dizi yazıyla kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bu yazılar üzerine Şık’a 12 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Yargılama sonucunda Şık, Türk Ceza Kanunu’nun 258. maddesinde yer alan ‘görev sırlarını açıklamak’ suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza daha sonra İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Daire, açıklanan raporun gizli belge olmadığını belirterek Şık’ın beraatine karar verdi.

BAKAN KOCA ÇEVRE BAKANLIĞINA İMZA VERDİ

Ancak bu arada Sağlık Bakanlığı tüm aramalara rağmen söz konusu projenin sonuçlarını henüz açıklamadı. Dolayısıyla araştırma hakkında bilinenler Bülent Şık’ın aktardıklarıyla sınırlı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, en son Sağlık Bakanlığı’nın 2023 bütçe toplantılarında sorduğum soruya, “2 yılı aşkın bir süre önce, yaklaşık 2,5 yıl önce o raporu tüm açıklığıyla Çevre Bakanlığı’na bildirdik” dedi. , gereği yapılır.’ diye cevap verdi.”

“RAPOR SONUÇLARINI KAMUOYUNA AÇIKLAYACAĞIZ”

Yüceer’in Bakanı Kurum’a şu soruları yöneltti:

“Bakanlığınız söz konusu raporun sonuçlarını kamuoyuna açıklamayı düşünüyor mu? Konuyla ilgili bir açıklama yapılması planlanıyor mu? Söz konusu raporun sonuçlarına ilişkin herhangi bir önlem alındı ​​mı? Alındıysa bu önlemler nelerdir? Rapor bakanlığınıza ne zaman bildirildi?Rapor hazırlanalı çok oldu.Yeni bir rapor hazırlamayı düşünüyor musunuz?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu