Haber

Çin, ABD’nin Çin’deki yatırımlara yönelik yaptırımlarını kınadı

PEKİN, 10 Ağustos (Xinhua) — Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’deki yatırımlara yönelik tek taraflı yaptırımlarını kınadıklarını ve şiddetle karşı çıktıklarını söyledi; Bu kapsamda ABD’ye önemli diplomatik girişimlerde bulunduklarını ifade etti.

Haberlere göre ABD Başkanı Joe Biden, 10 Ağustos sabahı erken saatlerde ABD şirketlerinin yurt dışındaki yatırımları için inceleme sistemleri kurulması ve Çin’deki yarı iletken ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojisi ve yapay zeka sektörlerindeki yatırımlarının kısıtlanması için idari kararname imzaladı. .

Konu sorulduğunda sözcü, ABD şirketlerinin Çin’deki yatırımlarını ulusal güvenlik kaygıları gerekçe göstererek kısıtlamanın güvenlik kavramını istismar etmek ve iş ilişkilerini siyasallaştırmak anlamına geldiğini söyledi.

Sözcü, bu hamlenin asıl amacının Çin’i söz konusu alanlarda gelişme hakkından mahrum etmek ve başkalarını düşünmeden bencilce ABD üstünlüğünü sürdürmek olduğunu belirtti.

“Bu, piyasa ekonomisinin ve adil rekabetin ilkelerini ciddi şekilde ihlal eden, uluslararası ekonomik ve ticari düzene zarar veren, küresel endüstri ve tedarik zincirlerini istikrarsızlaştıran ve hem Çin’i hem de ABD’yi ve küresel ticareti etkileyen bariz bir ekonomik baskı ve teknoloji tiranlığıdır. ” dedi sözcü. “Bu, dünyanın çıkarlarına zarar veren bir eylemdir. Bu, küreselleşmeyi engellemeye ve Çin’i ortadan kaldırmaya yönelik bir harekettir.”

Biden’ın Çin ile “bağları koparmama” veya Çin’in ekonomik kalkınmasını durdurmama taahhüdünü hatırlatan sözcü, ABD’nin bu taahhüdü yerine getirmesi, teknoloji ve ticaret meselelerini siyasallaştırmayı, araçsallaştırmayı ve silahlandırmayı bırakması ve yanlış kararları derhal iptal etmesi gerektiğini söyledi. Çin’deki yatırımlar üzerindeki kısıtlamaları kaldırmasını ve Çin-ABD işbirliği için elverişli bir ortam yaratmasını talep etti.

Sözcü, “Gelişmeleri yakından takip edecek, hak ve menfaatlerimizi kararlılıkla koruyacağız” dedi.

haber-yunak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu