Ekonomi

“Dünyada yaşam maliyeti bu yıl ‘kriz’ düzeyinde devam edecek”

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) özel ve kamu iktisatçılarının katılımıyla hazırladığı Baş Ekonomistlerin Görünüm 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme ve enflasyon tahminleri bölgelere göre büyük farklılıklar gösteriyor.

Ekonomistlerin yüzde 45’i bu yıl küresel bir durgunluk beklerken, yüzde 45’i bunu pek olası görmüyor.

Çin’de Kovid-19 tedbirlerinin kaldırılmasına bağlı olarak en canlı ekonomik aktivitenin Asya bölgesinde görülmesi bekleniyor. Ekonomistlerin yarısı bu yıl Çin’deki ekonomik büyümenin ılımlı ve yüzde 43’ü güçlü olmasını bekliyor.

Ekonomistlerin yüzde 93’ü Doğu Asya ve Pasifik bölgesinde ekonominin en azından ılımlı büyümesini beklerken, ABD ve Avrupa’da sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 75 zayıf veya çok zayıf ekonomik büyüme bekliyor.

Enflasyon beklentileri Avrupa’da en yüksek seviyede

Ekonomistlerin yüzde 90’ı Avrupa’da, ABD’de ise yüzde 68’i enflasyonun bu yıl yüksek veya çok yüksek kalacağını tahmin ediyor. Baş ekonomistlerin üçte ikisine göre, Sahra Altı Afrika, Latin Amerika ve Karayipler’de de enflasyon yüksek kalmaya devam edecek.

Ankete katılan ekonomistlerin yarısı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da rekor enflasyon beklerken, Çin’de bu seviyelerin görüleceğini düşünenlerin oranı sadece yüzde 14.

Bu bağlamda ekonomistlerin yüzde 79’una göre merkez bankaları enflasyonu yönetme ve bankacılık departmanını istikrara kavuşturma ortasında istikrarla karşı karşıya kalırken, yüzde 82’si finansal istikrar endişeleri nedeniyle faiz artışlarının yavaşlamasını bekliyor.

Ekonomistlerin yüzde 76’sı ise merkez bankalarının enflasyonu hedeflenen seviyelere çekmekte zorlanacağını düşünüyor.

Enflasyon yüksek kaldığı için ekonomistlerin yüzde 76’sı hayat pahalılığının birçok ülkede “kriz” düzeyinde devam edeceğini ve bunun özellikle gelişmekte olan ülkelerde “akut” bir sorun olacağını öngörüyor.

Yeni banka başarısızlıklarının yüksek olasılığı

Son dönemde yaşanan banka iflasları ve küresel finansal sistemdeki çalkantıya rağmen ekonomistlerin yüzde 69’u bu gelişmelerin etkisinin sınırlı olacağını düşünüyor.

Ancak ekonomistlerin yüzde 67’si bu yıl yeni banka iflasları ve “ciddi mali sorunlar” olasılığını oldukça yüksek görüyor.

Ekonomistlerin yüzde 80’ine göre iş dünyası finansman bulmakta zorlanacak ve yatırımlar azalacak.

DEF Genel Müdürü Saadia Zahidi, rapora ilişkin değerlendirmesinde, raporun mevcut ekonomik gelişmelerin yarattığı belirsizliği ortaya koyduğunu belirterek, “İşgücü piyasaları şimdilik dirençli görünüyor ancak büyüme durgun. Küresel gerilimlerin derinleştiğini ve bunun maliyetinin arttığını görüyoruz. yaşam oranı birçok ülkede yüksek. Bu bulgular kısa vadeli. Küresel politika koordinasyonuna ve uzun vadede sürdürülebilirliği ve dayanıklılığı güçlendirecek yeni bir büyüme planına acil ihtiyacı doğruluyor.”

duraganhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu