İş

Emekli maaşlarının ödenmesini hızlandıracak adım

Emeklilik Yaşı Kanunu’nun (EYT) yasalaşmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezlerinde yoğun mesai başladı.

EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanunda Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 375 Sayılı Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul’da kalabalıklar oluşmaya başladı. sabah saatlerinden itibaren SGK merkezlerinin önü.

BAŞVURU E-DEVLETTEN YAPILABİLİR

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemede vatandaşlar, başvuru süreci başladıktan sonra emeklilik işlemlerini de süre sınırlaması olmaksızın ve sosyal güvenlik kurumlarına gitmeden e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek.

İŞÇİNİN KİŞİSEL OLARAK ‘EMEKLİ OLABİLİR’ ALMASINA İHTİYACI YOKTUR.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Güçlü, konuyla ilgili TRT Haber’de yaptığı değerlendirmede şunları söyledi;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi çalışma yaptı. İşlemlerin daha da hızlı çalışmasını sağlamak için. Bu kapsamda vatandaşlarımız emeklilik başvurularını sıralara gerek kalmadan daha kısa sürede gerçekleştirebilsinler.

4A personel statüsündeki çalışanların yani aktif çalışanların SGK’ya şahsen başvurmaları ve emeklilik yazısı almaları gerekiyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu yazının alınmasına gerek olmadığına dair ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara göndermiştir.

4A’lı aktif çalışanın işyerine emekli olabileceği yazısını almadan işten ayrılabileceği değişikliğini yaptı. Bugün emekli olabileceklerine veya emeklilik kurallarını yerine getirdiklerine dair yazı gelmeden emeklilik işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

KAYNAK: TRT HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu