Sağlık

Güzel görünme baskısı, yetersizlik ve suçluluk hissetmenize neden olur.

Sosyal medyada görünürlük ‘Ben varım’ demenin bir parçası oldu…

Görünür olma arzusu insanlık tarihi boyunca hep varken, günümüzde sosyal medyada görünür olmak ‘ben varım’ demenin bir modülü haline geldi. Bireylerin sosyal medyadaki varlıklarının kimliklerini temsil etmek için yeni bir fırsat haline geldiğini belirten uzmanlar, her an her yerde görünür olma arzusunda onay ve kabullenmenin manevi ihtiyaçlar olduğunu söylüyor. Sosyal medyada iyi olma baskısının yetersizlik, utanç ve suçluluk duygularına yol açabileceğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, bu duygulara uzun süre yoğun bir şekilde maruz kalmanın psikiyatrik hastalıkları tetikleyebileceğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastane Uzmanı Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, sosyal medyadaki hoşluk algısının bireyler üzerindeki etkilerine ilişkin değerli değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.

Her zaman görünür olma arzusu vardı.

Görünür olma arzusunun insanlık tarihi boyunca hep var olduğunu hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Özellikle geçmişte portreler ve fotoğraflar, günümüzde sosyal medya aracılığıyla her an her yerde görünür olma arzusuna dönüştü. Sosyal medyada görünür olmak, ben varım demenin bir parçası haline geldi. “İnsanların sosyal medyadaki varlığı, kimliklerini temsil etmeleri için yeni bir fırsat haline geldi.”

Onaylanma için manevi bir ihtiyaç

Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, her an her yerde görünür olma arzusunun bazı manevi ihtiyaçları içerebileceğini belirterek, “Kabul ve kabullenme bu ihtiyaçlara verebileceğimiz örneklerdir. Bu ihtiyaçlar gelenekseldir ve her bireyde farklılık gösterebilir. Bu nedenle bu soruyu kendimize sormamız benim için önemli. Bireyler kendilerine de sorabilirler. Görünür olduğumda ne olur? Fotoğraflarım beğenildiğinde nasıl hissediyorum? Görünmediğinde ne olur? Hangi düşünceler zihnimi işgal etmeye başlıyor? Bu soruları kendimize sordukça, görünür olma arzunuzun altında yatan ihtiyaçları görmeye ve anlamaya daha da yaklaşabiliriz.”

Güzel görünme baskısı yetersizlik duygusu yaratır.

Sosyal medyaya dayatılan her zaman güzel görünme algısının ideal bir benlik algısına, yani gerçekçi olmayan, her zaman ve her yerde mükemmel ve hoş görünen bir idealleştirmeye yol açabileceğini vurgulayan Özdemir, “Vücudumuzun vücudumuzdaki temsili. zihnimiz vücudumuzu nasıl algıladığımızı gösterir. Kendi algıladığı emoji ile idealize ettiği benlik imajı arasındaki fark büyüdükçe kişi kendisini gerçeklikten kopuk bir zeminde değerlendirmeye başlar. Güzel görünme baskısı, kişinin yetersizlik, utanç ve suçluluk hissetmesine neden olabilir. Bu duygulara yoğun ve uzun süre maruz kalmak birçok psikiyatrik hastalığı da tetikleyebilir.

Onay ihtiyacının daha ayrıntılı olarak ele alınması gerekiyor

Onaylanma ve fiilen kabul edilme ihtiyacının herkesin zaman zaman hissettiği ve yaşadığı bir durum olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Sürekli görünür olmamız, bedenimiz üzerinden gelen bir onay ve kabullenme kendimize yabancılaşmaya neden olurken, çevremizle sağlıklı bağlar kurmamız da sorun olabiliyor. Çünkü kendimizi manzara bazında değerlendirdikçe, kendimizi sadece görüntümüzden ya da bedenimizden ibaretmiş gibi algılamaya başlıyoruz. Bu sefer duygu ve niyetler daha birçok faktörde anlamını yitirmek üzere. Bu nedenle, doğrulama ihtiyacımıza daha yakından bakmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Onay sadece görünür olmaya mı bağlı olmalı yoksa bu onay sadece dış dünyadaki bireylerin onayı ile mi mümkün olmalıdır? Kendimizi ne kadar onaylıyoruz, kendimizi ne kadar olduğumuz gibi kabul ediyoruz? ya da kendimize ne kadar izin verdiğimiz. Bunu da kendimize sormayı önemsiyorum” dedi.

Olumsuz beden imajı sizi mutsuz hissettirir

Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, değişimin küresel bir etkiye sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Değişim, insanları tek tip bir hoşluğa, bir bedene tek bir ideale göre tartar. Sosyal medyaya dayatılan bu standartlaştırılmış, mükemmelleştirilmiş ve idealize edilmiş bedenler, haz kavramının gerçeklikten uzak bir zeminde tartışılmasına neden oluyor. Fit olmak, güzel ya da güzel görünmek her zaman vurgulanır. Bunun sonucunda kişi kendi vücudundan memnun olmamaya başlar. Bedeninden duyduğu memnuniyetsizlik kişinin beden algısına dönüşür. İdealize ettiği bedeni ve sosyal medyadaki zihinsel temsilinde algıladığı bedenin ortasındaki boşluk açıldıkça kişi dış görünüşünden hoşlanmamaya başlar. Görünüşüyle ​​ilgili bu memnuniyetsizlik zamanla kişinin özgüvenini ve maliyetini etkilemeye başlar. Kendi bedeninde gölge olmadıkça kendini mutsuz hissetmeye başlar.”

Sosyal medya memnuniyet algısını etkiliyor

İnsanların sosyal medyada her zaman hoş, eğlenceli, huzurlu görünen insanlara; her zaman mükemmel, fit, hoş ya da güzel kişilere baktıklarını belirten Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Onlara baktığınızda bir onlar gibi hissetmek ve onlar gibi yaşamak için onlar gibi görünmek zorunda olduğun algısı. yakalanıyor. Bu sayede standart bir yüz ve tek tip bir vücut üzerinde birçok gerçek müdahale başlar. Kişi kendini sürekli zinde ve zayıf görmek için denetimsiz olarak diyete başlayabilir veya yemek yemeyi bırakabilir. Sosyal medya memnuniyet algısını doğrudan etkiler ancak bu noktada etkilediği tek şey bizim memnuniyet algımız değildir, aynı zamanda kendi ruh sağlığımız da bu memnuniyet algısıyla ilgili yaşadığımız sorundan etkilenmeye başlar.

Yolun başında bir uzmana danışılmalıdır.

Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Durdurulan hoşluk algısı nedeniyle benlik algımız olumsuz tarafta bulunuyorsa, kişi kendi gerçekliğinden uzaklaşıyor ve hayatını yansıtmayan sahte kimlikler oluşturuyorsa ve bu durum yabancılaşıyor ve yalnızlaşıyorsa bu konuda mutlaka bir uzmandan destek almak gerekir. Sadece bir sorun olduğunda bir uzmana başvurmak değil, sorun öncesi takviye almak da önemlidir. Neden görünür olmak istiyorum, neden beğenilmek istiyorum? Kişi kendine sorulduğunda bu gibi sorulara cevap vermekte zorlanıyorsa daha yolun başındayken bir uzman eşliğinde bu yola çıkması kendisine yapabileceği en keyifli yatırım olacaktır.

Erkekler de acı çekmeye başladı

Güzellik algısının her zaman kadın bedeni üzerinden ele alındığını belirten Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Hoşluk ve kadınsılık adeta eşleştirilmiş. Bu nedenle sosyal medya ve araştırmalarda kadın olgusu ile kibarlık yan yana ele alınmıştır. Ancak günümüze baktığımızda sadece kadınların bu hoşluk baskısından rahatsızlık duymuyor. Aynı zamanda erkekler fit olmaktan ve güzel görünmekten korkmaya başladı. Gün geçtikçe kadına yapıştırılan bir etiket olarak kalmıyor, her iki cinsi de etkileyen bir sorun haline geliyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu