Haber

Netanyahu’nun reddettiği rehine anlaşmasının detayları ortaya çıktı

DUVAR– İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, abluka altındaki Gazze’de 5 günlük ateşkes karşılığında bazı rehinelerin serbest bırakılması teklifini reddettiği iddia edildi.

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, görüşmeleri bilen kaynaklar, 7 Ekim’deki saldırının hemen ardından yapılan görüşmelerde Netanyahu’nun anlaşmayı tamamen reddettiğini belirtti. Buna göre, İsrail’in 27 Ekim’de başlayan kara operasyonu sonrasında müzakereler devam etse de, Netanyahu, bazı rehinelerin serbest bırakılması karşılığında ateşkesin de dahil olduğu tekliflere karşı sert bir tavır aldı.

‘HÜKÜMET YER OPERASYONUYLA TEKLİFİ REDDETTİĞİNİ GÖSTERDİ’

Kaynakların verdiği bilgiye göre İsrail’in kara operasyonları başlamadan önce yapılan görüşmelerde çok daha fazla rehinenin serbest bırakılması teklif edildi. Hamas, Gazze’de rehin tutulan onlarca yabancı vatandaşın serbest bırakılmasını teklif etti.

Müzakerelere aşina üç kaynağın verdiği bilgiye göre, masadaki orijinal anlaşmada 5 günlük ateşkes karşılığında çocukların, kadınların, yaşlıların ve hastaların serbest bırakılması yer alıyordu. Ancak İsrail bu teklifi reddetti ve kara operasyonuyla da reddettiğini gösterdi.

‘İSRAİL İLK LİSTE İSTEDİ, ÇATIŞMALARIN DURMASI İÇİN HAMAS’

Görüşmeleri yakından takip eden kaynaklardan biri, İsrail’in kara operasyonu sonrasında yavaşlayan görüşmelerin ana konusunun İsrail’in Hamas’tan gelen talebi olduğunu söyledi. Buna göre İsrail, Gazze’de tutulan her kişinin isimlerini ve diğer bilgilerini içeren ayrıntılı bir tam liste talep etti. İsrail bu listeyi almadan saldırıları bitirmek istemedi.

Hamas ise çatışmalar bitene kadar böyle bir liste sunamayacağını belirtti. Gazze’nin farklı yerlerinde farklı gruplar tarafından 240 rehinenin tutulduğu tahmin edilirken The Guardian, Hamas’ın verdiği yanıtın, baskınlarda kaç kişinin nerede rehin tutulduğunu veya kaç kişinin hayatta kaldığını tam olarak bilmediklerini gösterdiğini yazdı.

‘HAMAS BAŞKA TALEPLERDE BULUNDU’

Başka bir kaynağın paylaştığı bilgiye göre Hamas, rehineler karşılığında ilk olarak esir değişimi, yakıt ve diğer malzemeleri talep etti. Bu talepler daha sonra hava saldırılarının durdurulması talebi lehine bir kenara bırakıldı. (DIŞ HABER)

haber-atasehir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu