Ekonomi

‘Protez’ ikinci depremde enkaz altında kalmaktan kurtuldu

Yeşilyurt ilçesi Özalper Mahallesi’nde 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan Ahmet Köşker, yaşanan ilk depremde eşi Yüksel, kızları Esra ve Seda Köşker ile uyurken yakalandı.

Uyanıp ailesiyle birlikte dışarı çıkan Ahmet Köşker, başka bir mahallede oturan 85 yaşındaki babası Abdurrahman Köşker’i almaya gitti.

Babasını yanına alan Ahmet Köşker ve ailesi öğle saatlerinde evlerine girmeye karar verince Abdurrahman Köşker takma dişlerini evde unuttuğunu söyledi.

Köşker ailesi, Abdurrahman Köşker’in protezlerini yaptırmaya gittikleri sırada evlerinin önünde ikinci depreme yakalandı.

İkinci depremde Köşker ailesinin yaşadığı bina çöktü. Binanın yıkılma anı Esra Köşker tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

onun babasıTakma dişlerini unuttukları için binaya girmediler.

Ahmet Köşker, oturdukları binanın sağlam olduğunu düşündüklerini ve depremde yıkılmasını beklemediklerini söyledi.

Depremin çok şiddetli olduğunu ve bu sırada çocuklarını korumaya çalıştığını belirten Köşker, ikinci depremde yıkılan binada 6 komşusunun enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini söyledi.

Enkaz altında kalmaktan son anda kurtulduklarını belirten Köşker, o anları şöyle anlattı:

“Babamı evinden alıp öğlen buraya döndük. Hava çok soğuk olduğu için eve girecektik. Bu sırada babam takma dişlerinin olmadığını söyledi. Babam ‘Ben böyle yemek yiyemem’ dedi. bu, hadi dişlerimi evden alalım.’ “Biz gittikten sonra ikinci depreme yakalandık. Bu sırada binamız çöktü. Babam bizi kurtardı. Dişlerini unutmasaydı binaya girecektik” dedi.

Aile, Marmara depreminden sonra Malatya’ya taşındı.

Köşker, 1999 Marmara depremi sırasında İstanbul’da yaşadıklarını ve evinin ağır hasar görmesi nedeniyle ailesiyle birlikte memleketi Malatya’ya taşındıklarını ifade etti.

Şans eseri hem Marmara’da hem de Kahramanmaraş’ta yaşanan sarsıntıdan sağ kurtulduklarını belirten Köşker, şimdi başka bir şehre taşınıp yeni bir hayat kurmanın planlarını yaptıklarını söyledi.

Deprem bölgesi olmayan illeri tercih etmek istediklerine işaret eden Köşker, “Biri inşaat, diğeri endüstri mühendisi olan kızlarım için yeni bir düzen kuracağım. Emekliyim. Kısa sürede başka bir şehirde yeni bir hayat kurun.” söz konusu.

“Dişleri yaptırmaya gitmeseydik eve girecektik”

Esra Köşker ise sarsıntı sırasında sarsıntının şiddetiyle uyandıklarını ve koltukların ortasında “çök-tuzak-tut” hareketini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dedelerinin protezlerini yaptırmaya gittikleri sırada ikinci bir depreme yakalandıklarını anlatan Köşker, “Dişleri yaptırmaya gitmeseydik eve girecektik. İkinci depremi de yakalanmaktan saniyeler içinde kurtardık. Binanın içinde. Bizi dedem kurtardı. Önce Marmara depremine, sonra Malatya’da yakalandık. Bizim için çok zor bir durum.”

Yüksek lisans okuduğuna işaret eden Köşker, “Artık öyle bir imkanım yok. Bütün kitaplarım, bilgisayarım enkaz altındaydı. Şimdi başka şehirlerden kiralık ev bakıyoruz. karar ver, bir başkasıyla yola çıkarak bir hayata başlayacağız.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu