Yaşam

Soyer: Gençler İzmir’i tercih etmeli

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Kömür Gazı Fabrikası Gençlik Kampüsü’nde düzenlediği Üniversite Tercih Günleri büyük ilgi görüyor. Tercih aşamasında gençlerle bir araya gelen Önder Tunç Soyer, “İzmir’i tercih etsinler. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak onlara sunduğumuz birçok hizmet var. İzmir tüm kurumsal kapasitesiyle gençlerimizin sorunlarına çare olmaya devam edecektir.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Üniversite Tercih Günleri’ne katılan gençler, akran danışmanları ve uzman rehberlerle Tarihi Kömür Gazı Fabrikası Gençlik Kampüsü’nde bir araya geldi. 1 Ağustos’a kadar sürecek program hakkında konuşan Önder Tunç Soyer, “Üniversite sınavına girip sonuçlarını öğrenen çocuklarımız için rehberlik hizmeti veriyoruz. Onları uzmanlarımızla, öğretmenlerimizle ve bugün öğrenci olan çocuklarımızla buluşturarak tercihlerini şekillendiriyoruz. Onlara seçimlerini gerçeğe dönüştürmek için bir temel veriyoruz. Hayati bir seçim. Bu vesileyle, tüm geleceklerini belirleyecek bir karar verecekler. Onları olabildiğince geniş görebilecekleri, kafalarındaki sorulara cevap bulabilecekleri, akılları açık kararlar alabilecekleri bir noktaya getirmek istiyoruz” dedi.
 
“İzmir gençlerimizi misafir etmek için kollarını açmış bekliyor”
Üniversite tercihi yapacak öğrencileri davet eden Önder Tunç Soyer, “Buradan onlara söyleyebileceğim çok net bir ifade var; İzmir’i seçsinler. İzmir özellikle gençlerimiz için çok cazip bir şehir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak onlara sunduğumuz birçok hizmet var. Barınma ihtiyacının karşılanmasından kampüs içi beslenmeye, çamaşırhaneden kütüphane hizmetlerine, 4 gençlik merkezimizden ücretsiz etkinlik biletlerine kadar her alanda yanlarındayız. Şu anda toplu taşımanın en ucuz olduğu illerden biri de İzmir. İzmir tüm kurumsal kapasitesiyle gençlerimizi kucaklamak için bekliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm gayretimizle onları en çok memnun edecek hizmetler üretmeye devam edeceğiz.”

“Çok olumlu tepkiler alıyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Çalışmaları ve Sosyal Projeler Şube Müdürlüğü Sorumlusu Sosyolog Çiğdem Kumova, “Bu yıl üçüncü kez üniversite tercih günlerindeyiz. Sınava giren ve danışmanlık hizmeti almak isteyen herkese hizmet vermekteyiz. Ama bizim işimizin bir farkı var; öncelikle gençlik ve akran danışmanlarını bir araya getiriyoruz. Daha sonra masalar, gerçeğe uygun bir seçim yapmak için uzmanlardan danışmanlık alır. Akran danışmanları üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Farklı üniversitelerin farklı bölümlerinde okuyan öğrenciler akran danışmanlığı yapabilirler. Gelen öğrencilere üniversiteler ve bölümler hakkında bilgi verirler. Kendi deneyimlerini paylaşırlar. Deneyim paylaşımıdır. Çok olumlu yansımalarla karşılaşıyoruz. Çünkü gençler gençlerle konuşur. Kendi dillerinde konuşuyorlar” dedi.

“Burada biraz seçim felsefesi yapıyoruz”
Tercih uzmanı Ufuk Mayda, “Öğrencilerin seçim yaparken sadece sırada gelen kısımları seçmemesi, fikir sahibi olmak istediği kısımdan öğrencilerle konuşması için projeye akran danışmanlığını da ekledik. Gelen öğrenci birçok yerden bilgi alır. Buradaki fark; Rastgele öğrencinin sıralamasına göre herhangi bir tercih yapılmaz. Burada bazı ideoloji seçimleri yapıyoruz. Öğrencinin kendini bulmasını istiyoruz. Psikoloji istiyor ama neden? Zorlukları nelerdir? Psikoloji okuyan bir öğrenciyle direkt görüşüp o alanda uzman akademisyenlerle buluşturuyoruz.”

“Ben faydalandım, başkalarına faydası olacağını düşünüyorum”
Akran danışmanı Elif Heja Doğu, “Seçim yapacak öğrencilerimize bölümlerimizi tanıtarak ve sorularını yanıtlayarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çoğunlukla kendilerini hatırlama ve tanıma ile ilgili sorular soruyoruz. Aslında bu grupla kendi tercih dönemimde karşılaştım. Çok fazla soruyla kaldım. Hem meslektaşlarımın hem de uzmanların yardımıyla seçimlerimi gözden geçirme fırsatım oldu. Heyecan ve istekle buradayım. Ben faydalandım, muhtemelen diğerine faydası olur diye düşünüyorum” dedi.

“Okulu daha iyi tanıyabilirsiniz”
Eşit ağırlık alanında 947. sırada yer alan Tuna Civan, Boğaziçi Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi arasında kararsız kaldığını belirtti. Civan, “Aklımda birkaç üniversite vardı. Öğretmenler yerine akranlarla istişare etmekte fayda var; orayı gezdiler, biliyorlar, biliyorlar, okuyorlar, deneyimleri ve anıları var. Okulu daha yakından tanıyabilirsiniz. Hem Boğaziçi’nden hem de ODTÜ’den arkadaşlarla görüşüyorum. İkisi arasında karar vereceğim” dedi.

“Ben öneririm”
Seçim günlerine gelen Meriç İpekkesen, meslektaşlarından aldığı bilgilerin çok faydalı olduğunu belirterek, “Seçimde çok işimize yarayacak. Artık eczane bölümüne yakınım. İzmir’de kalmayı hedefliyorum. İzmir’i çok seviyorum. Bir yer hakkında yazmadan önce onu görmek isteriz, bazen bu şansımız olmaz. Ama akranlarla konuştuğumuzda yazacağımız şehirleri görüyoruz. Tercih yapacak arkadaşlara tavsiye ederim. Gelip konuşmaları gerekiyor. Onların gözünden görmek çok farklı” dedi.
 
Urla, Bergama ve Ödemiş’te de tercih noktaları belirlendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi her alanda olduğu gibi eğitimde de fırsat eşitliği ilkesi kapsamında gençleri desteklemeye devam ediyor. 21 Temmuz-1 Ağustos ortasında Üniversite Tercih Günleri’ni başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kömür Gazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi Urla, Bergama ve Ödemiş’te çeşitli il ve üniversitelerde farklı bölümlerde öğrenim gören akran danışmanları ile gençlere uzman rehberlerle destek vermeye başladı. Gelen taleplere göre yeni ihtiyaç adresleri de belirlenecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu