Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İsrail’e Uluslararası Adalet Divanı’nın kararına uyma çağrısında bulundu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Romanya ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, “İsrail’i Uluslararası Adalet Divanı’nın ihtiyati tedbir kararını uygulamaya ve derhal tam ateşkes ilan etmeye çağırıyorum.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arnavutluk ve Bulgaristan’a yaptığı resmi ziyaretlerin ardından Romanya’ya gitti. Bakan Fidan, Rumen mevkidaşı Odobescu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında İsrail-Filistin meselesine ilişkin açıklama yapan Fidan, İsrail’i Uluslararası Adalet Divanı’nın kararına uymaya çağırdı. Fidan, “Bugün Sayın Bakanımızla Balkanlar’daki son gelişmeleri de değerlendirdik. Ortadoğu’yu da konuştuk. Gazze’deki vahşeti, dramı, tehditleri hep konuştuk. İsrail’in ihtiyati tedbirini Uluslararası Mahkeme’ye taşıdık” dedi. Adalet (ICJ).” Sizi, kararınızı hemen uygulamaya ve tam ateşkes ilan etmeye çağırıyorum. İsrail, haftalardır abluka altındaki Gazze’yi hedef almaya devam ediyor. Bombardımandan sağ kurtulanlar şu anda açlıkla ve salgın hastalıklarla mücadele ediyor. İsrail’in Gazze’ye insani yardım ve tıbbi malzeme girişini engellemesi uluslararası toplum tarafından asla kabul edilmemelidir. “2 milyon insan bombardıman altında açlıktan ve salgın hastalıklardan ölüme terk edilirken sessiz kalamayız, kalmamalıyız. Dünya toplumuna bu katliamın önlenmesi için bir kez daha güçlü hareket etmeye çağırıyorum.”

“SON YILLARDA SAVUNMA SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE İVME KAZANDIK”

Bakan Fidan, Türkiye ve Romanya’nın savunma sanayi alanında önemli bir ivme kazandığına dikkat çekerek, “Sayın bakanımızla terörle mücadelede iş birliğimizi görüştük ve bu konuda bazı beklentilerimizi kendilerine ilettim. Biliyorsunuz, savunma ve askeri iş birliğimiz Romanya ile iş birliğimizin önemli bir boyutunu oluşturuyor.” Son yıllarda savunma sanayii işbirliklerinde önemli bir ivme yakaladık. Romanya, Polonya’nın ardından Türkiye’den silah sistemi satın alan ikinci NATO ve AB ülkesi oldu. NATO çatısı altında ortak faaliyetlere devam ediyoruz. Bildiğiniz gibi 4 adet F-16 savaş uçağımız var. “NATO Hava Polisliği görevi kapsamında Romanya Hava Sahasında faaliyet gösteriyor” dedi.

“TİCARET HACMİMİZİ 15 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Bakan Fidan, basın toplantısında Türkiye-Romanya ilişkilerini de değerlendirdi. Fidan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar doları aştığını, 2025 hedefinin bu rakamı 15 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirtti. Fidan, “Komşumuz Romanya, Balkanlar’daki en büyük ticaret ortağımızdır. Türkiye aynı zamanda Romanya’nın Avrupa Birliği dışındaki en büyük ticaret ortağıdır. İkili ticaret hacmimiz son yıllarda ciddi oranda arttı. 2 yılda 10 milyar dolar seviyesini aştık.” Hedefimiz 2025 yılına kadar bunu başarmak.” 15 milyar dolara çıkarmak. Romanya’daki yatırımlarımız üçüncü ülkelerden gelenler de dahil edildiğinde yaklaşık 8 milyar dolara ulaştı. Şirketlerimizin başarılarından ve aramızdaki dostluğa katkılarından çok memnunuz. Ayrıca Romanya’da insani bağlarımız çok güçlü. Romanya’da yaşayan Türk ve Tatar Türkleri, “Biz soydaşlarımızı ülkelerimiz arasında dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Soydaşlarımıza sevgi bağıyla bağlıyız. Onlar Romanya’da huzurlu ve müreffeh bir hayat yaşıyorlar” dedi.

“MONTREL BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ’Nİ UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye’nin Montreux Boğazlar Sözleşmesi’ni uygulamaya devam edeceğini hatırlatan Bakan Fidan, “Sayın Bakanımızla yaptığımız görüşmelerde başta Karadeniz’in güvenliği olmak üzere bölgesel konuları görüşme fırsatı bulduk. Ukrayna’daki çatışmaların sona ermesi, küreselleşmenin sağlanması Gıda güvenliği ve Karadeniz’deki sorunlar.” “Seyir güvenliğinin sağlanması konusunda değerli katkılarımız oldu, olmaya da devam edeceğiz. Karadeniz’de sürüklenen mayınların oluşturduğu tehdit karşısında hep birlikte proaktif bir yaklaşım sergiledik. Mayına Karşı Tedbirler Misyon Grubu’nu 2019’da kurduk. Romen ve Bulgar müttefiklerimizin katılımıyla Karadeniz’i üçlü olarak bir araya getirdik.” “Bildiğiniz gibi Montrö Sözleşmesi, bölgenin güvenliğinin teminatı olarak işlevini sürdürüyor. Biz Türkiye olarak Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni tarafsız ve titizlikle uygulamaya devam ediyoruz. Dün Sofya’daki basın toplantısında da söyledim, tekrarlıyorum. Bugün yine Montrö’yü tartışmayı hayal bile edemiyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu