Haber

Ukrayna’nın Yeniden İmarı Forumu İstanbul’da düzenlendi

Özenç KILIÇ/ UKRAYNA Yeniden Yapılanma Forumu İstanbul’da düzenlendi. Foruma Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Bugünlerde çok konuşulan bu ulaşım koridorları, ulaşım koridorları ve ticaret koridorları açısından geçmişten bu yana tartışılan, orta koridorun en önemli noktasında yer alan ülke Türkiye’dir. ama bugünlerde daha yoğun ve tartışılıyor.” Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Hedefimiz Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 10 milyar dolarlık ticaret hedefine en kısa sürede ulaşmaktır. Bu amaçla 2022 yılında Türkiye ve Ukrayna olmak üzere 2 ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması büyük önem taşıyor” önem.” Şeklinde konuştu.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Topluluklar, Bölgeler ve Altyapı Geliştirme Bakanı Oleksandr Kubrakov konuşmasında, forumun ülkeler arasındaki potansiyelin geliştirilmesine yardımcı olacağına olan inancını yineledi. Başbakan Yardımcısı Kubrakov da forumun katılımcı ülkeler arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Topluluklar, Bölgeler ve Altyapı Geliştirme Bakanı Oleksandr Kubrakov, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Ukrayna kurum ve özel branş temsilcileri, dışişleri bakanları ve Ukrayna Yeniden Yapılanma Forumu temsilcileri Ukrayna’nın Yeniden Yapılanma Forumu’na katıldı. Toplantıya temsilcilik yetkilileri, Türk müteahhitlik departmanı üyeleri ve iş insanları katıldı.

HEYETLER ORTASI TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, forum öncesinde Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Topluluklar ve Bölgeler Altyapı Geliştirme Bakanı Oleksandr Kubrakov ve beraberindeki heyetle bir toplantı gerçekleştirdi. Heyetler arası görüşmede Ukrayna’nın inşaat süreci, iki ülke arasındaki iş birliği fırsatları ve Türk şirketlerinin yer alması planlanan altyapı projeleri ele alındı.

Görüşmede Bakan Uraloğlu, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaştan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Ukrayna’nın bütünlüğü ve güvenliği bizim için kesinlikle çok değerlidir ve Sayın Cumhurbaşkanımız da bu noktada çok net bir irade ortaya koymuştur. İnşallah barış da olur” dedi. Kısa sürede orada da başarı sağlanacak, Ukrayna’nın bütünlüğü korunacaktır.” “Bu sağlanıyor ve mevcut şartlarda en iyi noktada olmak için çabalıyoruz.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye ile Ukrayna arasındaki karayolu taşımacılığı konusunda Türkiye’nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini vurgulayarak, “Karayolu taşımacılığında da tam olarak yapmamız gerekeni yapıyoruz ve bunu tamamen serbestleştirerek 2024 sonuna kadar uzattık.” dedi. söz konusu. Hububat koridoru anlaşmasına da değinen Uraloğlu, “Bildiğiniz kadarıyla Ukrayna’da hala 12 gemi mahsur kaldı. Bunları çıkaramadık, bu konuda desteğiniz çok değerli olacak.” İfadesini kullandı. Bakan Uraloğlu, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) acil toplantı davetine en çok destek veren 5 ülke arasında Türkiye’nin yer aldığını hatırlattı.

Ukrayna’nın Kırım bölgesinden Türkiye’ye gelen gemilerden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Uraloğlu, “Oradan ayrılan gemiler otomatik tanıma sistemini kapattığı için nereden geldiklerini tam olarak bilemeyebiliriz. Bilmenizi isterim ki ne zaman gelecekler? Bunları tespit ediyoruz, geri gönderme, ağır cezalar verme gibi yaptırımları da uyguluyoruz.” Şeklinde konuştu. Ukrayna Topluluklar, Bölgeler ve Altyapı Geliştirme Bakanı Oleksandr Kubrakov, Bakan Uraloğlu’na misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek kendisini Ukrayna’ya davet etti.

“TÜRKİYE MERKEZ KORİDORUN EN ÖNEMLİ NOKTASINDA YER ALAN ÜLKEDİR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konuşmasına Ukrayna ve Filistin’de devam eden savaşlara değinerek başladı. Bakan Uraloğlu, “Savaşları bazen büyüklüğünü, merhametini ifade etmek için kaç kişinin öldüğüne göre ölçmeye çalışıyoruz ama hepimiz biliyoruz ki ölen ve öldürülen her masum insan değerlidir. Dolayısıyla bu büyüklüklerin bu kadar büyük olabileceğini düşünmüyorum. Buradaki acıları yeterince anlatın.Ukrayna, Rusya iki yıldır “Dünya arasında devam eden savaş ve ne yazık ki bugün Gazze ve Filistin’de devam eden soykırım, insan olarak bizleri gerçekten üzmektedir.” dedi.

Bakan Uraloğlu, “Bugünlerde çokça konuşulan, geçmişten bu yana tartışılan ancak üzerinde çalışılan bu nakliye koridorları, ulaştırma koridorları ve ticaret koridorları açısından orta koridorun en önemli noktasında yer alan ülke Türkiye’dir. Haritaya baktığımızda özellikle son dönemde çokça gündeme gelen Süveyş Kanalı’nı görüyoruz.” Sorunlara bakacak olursak, Ümit Burnu’na dönüş taşımacılığı, bugün düşündüğümüz, size anlatacağım gelişme yolunu hayata geçirmiş olsaydık, Pekin’den çıkan bir kargo sadece 26 günde Londra’ya ulaşabilecekti. . Süveyş Kanalı üzerinden Londra’ya 35 günde ulaşabilmektedir. Ancak yaşanan zorluklar nedeniyle ağır bir yükle Ümit Burnu’na dönmüştür ve bu taşıma ve ticaret yaklaşık 45 günde gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle Irak’ın 1200 kilometre uzunluğundaki havalimanından başlayarak uzun süredir önce Irak, ardından bölgedeki diğer ülkelerle yürüttüğümüz kalkınma yolunu takip ediyoruz. “Ovaköy’den Türkiye’ye girip demiryoluyla Türkiye’yi geçen ve aynı zamanda Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz olmak üzere üç denizdeki limanlara bağlayan kalkınma yolunu hayata geçirmeyi planlıyoruz.” söz konusu.

“HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİNE EN KISA SÜREDE ULAŞMAK”

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari ilişkilere değinen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Temmuz 2022’de imzalanan Karadeniz tahıl koridoru girişimini çok önemsiyoruz ve o anlaşmanın Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte imzalanmasını sağladık” dedi. Bu anlaşma sayesinde Ukrayna’nın yaklaşık 10 milyon tonluk tahılı birçok ülkeye ihraç etme imkanı yakalanmış, bu sayede dünyada gıda fiyatlarının artmasının önüne geçilmiş, sıkıntı çeken birçok ülkeye gıda tedariği sağlanmıştır. Açıklık.” dedi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin savaş döneminde de devam ettiğini belirten Bolat, “Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret savaş ortamında bile hız kesmeden devam etti. 2023’te ciddi bir düşüş yaşanacak olsa da ikili ticaretimiz neredeyse yakın. 7,5 milyar dolar ve bu istikrarlı bir ticaret. Hedefimiz başkanlarımızın belirlediği 10 milyar dolarlık ticaret hedefine en kısa sürede ulaşmak. Bu amaçla iki ülke, Türkiye ve Ukrayna arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması 2022 yılı çok kıymetli. Bu konuyla ilgili ikili resmi görüşmelerimizde Sayın Kübrakov’la bir yol haritası belirledik. İnşallah önümüzdeki aylarda. “Her iki ülkenin de resmi onay işlemleri tamamlandıktan sonra Türkiye-Ukrayna serbest bırakılacak.” Ticaret anlaşması yürürlüğe girecek.” dedi.

“UKRAYNA’NIN İMARINDA HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI SAĞLAMAYA HAZIRIZ”

Ukrayna’nın yeniden imarı konusunda her türlü desteği vereceklerini belirten Bolat, “Savaş ve doğal afetler de dahil olmak üzere her türlü zor şartlarda yaklaşık 12 bin 71 projeyi başarıyla tamamlayan Türk müteahhitlik departmanımız, 135 ülkede Dünya, bu doğrultuda tüm tecrübeyi, altyapıyı, bilgi birikimini ve ilgili iş gücünü sağlıyor.” “Ukrayna’nın yeniden imarı konusunda yeteneğini tedarik etmeye ve sağlamaya hazırdır. Hükümet olarak bu konuda Ukrayna ile işbirliğimizi artırmaya ve Ukrayna’nın yeniden ayağa kalkması için müteahhitlerimize her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız.” ve yeniden inşa faaliyetlerini tamamlayın.” Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Topluluklar, Bölgeler ve Altyapı Geliştirme Bakanı Oleksandr Kubrakov konuşmasında, forumun ülkeler arasındaki potansiyelin geliştirilmesine yardımcı olacağına olan inancını yineledi. Başbakan Yardımcısı Kubrakov da forumun katılımcı ülkeler arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

haber-kuyucak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu