Sağlık

Hayata Destek Derneği, Afet Bölgesinde Temiz Su ve Hijyenin Önemine Dikkat Çekti

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremin ardından Hayata Güçlendirme Derneği afet bölgesindeki hayatı güçlendiriyor. Afet bölgesindeki ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla 6 Şubat’tan bu yana sistemli bir şekilde acil durum raporları yayınlayan Yaşam Destek Derneği, bölgede temiz su ve hijyene erişimin öneminin altını çiziyor. Hatay, Şanlıurfa, Adana ve Diyarbakır’da insani yardım çalışmalarına başlayan Dernek, bugüne kadar 100 çadır, 42 adet 5 bin litre kapasiteli su deposu, 100 adet seyyar tuvalet, 24 adet seyyar lavabo, 800 adet hijyen kiti ulaştırdı. ve 500 aile destek kiti. Birlikte 2 bin 400 adet kadın ve erkek iç giyim seti dağıttılar.

 

Yaşanan depremlerin ardından acil yardım gruplarıyla Hatay’a ulaşan Yaşamı Destekleme Derneği, Hatay’daki merkeziyle Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adana ve Diyarbakır’da insani yardım çalışmalarına başladı. Düzenli olarak acil durum raporları yayınlayan Hayata Destek, bölgedeki öncelikli ihtiyaçları temiz su ve hijyene erişim olarak belirledi. Afet bölgelerinde artan salgın hastalık riskine dikkat çeken Dernek, insani yardım çalışmaları doğrultusunda geçici barınma merkezlerinde su ve sanitasyon altyapısının kurulması için WASH (Su, Sanitasyon ve Hijyen) çalışmalarına ağırlık verdi.

Bugüne kadar Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta toplam 100 çadır, toplam 42 adet 5 bin litrelik su deposu, 100 adet seyyar tuvalet ve 24 adet seyyar lavabo kuran Dernek, salgından etkilenen bireylere temel hijyen malzemelerinin bulunduğu kitleri de ulaştırdı. felaket. Bununla 800 hijyen kiti ve 500 aile güçlendirme kitinin yanı sıra kadın ve erkekler için 2.400 iç giyim kiti dağıttı. Su ve hijyen ihtiyacını karşılayacak yeni ekipmanlar da afet bölgesine doğru yola çıkıyor. Yaşam Vakfı’nın MHPSS (Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek) ekipleri, afetten etkilenen çocuk ve yetişkinlere yönelik psikososyal destek çalışmalarına Şanlıurfa ve Diyarbakır’da başlamış; Diğer afet bölgelerinde de kısa sürede start almak için hazırlıklar yapılıyor. Derneğin yanı sıra barınma ihtiyacı ve gıda güvenliği ile ilgili çalışmaları da planlamaktadır.

Afet durumlarında su temini, arıtma, dağıtım, doldurma, evde depolama ve tüketim, su zinciri yönetimi için paha biçilmezdir. Temiz suya erişime uygun sıhhi tesislerin oluşturulması özellikle insan yaşamının, sağlığının ve onurunun korunması açısından değerlidir. Ayrıca sıvı kaybına bağlı kayıpların önlenmesine, hijyenle ilgili hastalıkların azaltılmasına yardımcı olduğu gibi tüketime, pişirmeye ve kişisel kullanıma da yardımcı olur.

Temel Hijyen Ekipmanlarına Minimum Erişim Çok Önemlidir

Geçici barınma merkezlerinde su ve hijyen ekipmanlarına erişim ve bu tesislerin kullanımında dikkat edilecek hususlar insan sağlığı ve onuru açısından kritik öneme sahiptir. Tesisleri kullanan kişi sayısı ve tesislerin yaşam alanlarına uzaklığı ile ilgili bahisler uluslararası insani yardım standartlarına uygun olarak belirlenmelidir. Buna göre; Rastgele bir konuttan en yakın su noktasına olan mesafe 500 metre, su kaynaklarında bekleme süresi en fazla 30 dakika olmalıdır. 50 kişilik 1 banyo, 100 kişilik 1 çamaşırhane, 250 kişilik en az 1 musluk olmalıdır. Gerekli hijyenin sağlanması için hane başına 15 litrelik su kabı, kişi başı aylık 250 gram sabun ve 200 gram çamaşır deterjanı ve kişi başı günlük minimum 15 litre su gerekmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu