Teknoloji

Korkunç Barbie patlaması: Şimdiye kadar tespit edilen en büyük ve en gizemli kozmik patlama

Sadece birkaç hafta içinde, iki bağımsız grup tarafından ZTF20abrbeieAyrıca şöyle bilinir AT2021lwx anlatan iki makale yayınlandı. Muhtemelen ” Korkunç BarbieDaha çok mahlasla ünlenen bu olay” Şimdiye kadar tespit edilen en büyük kozmik patlama olarak öne çıkıyor.

Geçen hafta yayınlanan ilk çalışmada, kütleçekimsel parçalanma olayı olarak tanımlanan bu patlama, süper kütleli bir kara delik tarafından parçalanan bir yıldız olduğunu öne sürdü. Barbie, şimdiye kadar kaydedilen en parlak çekim parçalanma olayından üç kat daha parlak olmasıyla dikkat çekiyor. İkinci makale, süper kütleli karadeliğin Güneş’in kütlesinin yaklaşık 15 katı bir yıldızı parçalaması durumunda, bunun yerine Güneşimizden yaklaşık 1000 kat daha ağır olan daha büyük bir gaz bulutunu yediğini savunuyor.

Queen University Belfast’tan Matt Nicholl, ifadesinde “ İlk başta bu parlamanın, geçen bir yıldızı tüketen bir kara deliğin sonucu olabileceğini düşündük. Ancak modellerimiz, kara deliğin bu kadar uzun süre bu kadar parlak kalması için Güneşimizin kütlesinin 15 katını yutması gerektiğini gösterdi.dedi ve devam etti: “ Böyle büyük kütleli bir yıldızla karşılaşmak çok nadirdir, bu yüzden çok daha büyük bir gaz bulutunun olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Pek çok devasa kara delik gaz ve tozla çevrilidir ve biz hala bu kara deliğin neden bu kadar şiddetli ve aniden beslenmeye başladığını anlamaya çalışıyoruz.

Süresiyle de dikkat çekiyor: Tam 3 yıl!

Barbie sadece olayın verdiği güçle değil, süresiyle de dikkat çekiyor. Süpernova veya yerçekimsel parçalanma olayları yalnızca birkaç ay görünür kalır ve genellikle o kadar parlak değildir. Barbie patlaması üç yıl sürdü.Son zamanların en parlak gama ışını patlaması GRB 221009ABu kadar parlak olabilen süreksiz olaylar bile (bu patlama daha da parlaktı) yıllar değil birkaç dakika sürer.

Bu maliyetlere yaklaşan diğer nesneler, her zaman bir gaz akışıyla muazzam bir şekilde beslenmeye başlayan süper kütleli bir kara delik durumudur. onlar kuasar . Bu varlıklar evrendeki en parlak nesnelerdir.

Southampton Üniversitesi Profesörü, makalenin ortak yazarı Mark Sullivan, yaptığı açıklamada “ Bir kuasara baktığımızda parlaklığının zamanla yükselip alçaldığını görürüz. Ancak on yılı aşkın bir süre geriye dönüp bakıldığında, AT2021lwx’in algılama özelliği yoktu, sonra aniden evrendeki en parlak şeylerin parlaklığıyla, eşi görülmemiş bir şekilde ortaya çıktı.” diyor.

Bir kuasar evresinin başlangıcı ne olabilir? Korkunç Barbie patlamasıgözlemler devam ediyor ve bu nedenle önümüzdeki yıllarda bu olağanüstü kozmik olay hakkında daha fazla araştırma göreceğimiz varsayılabilir.

Çalışma, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayımlandı…

kizilirmak-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu