Haber

Sırp avukat Adem Yaşari’nin mezarını ziyaret etti

Sırp avukat ve aktivist Cedomir Stojkovic, Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UCK) kurucu komutanlarından Adem Yaşari ve ailesinin şehit olduğu Prekaz köyünü ziyaret etti.

Avukat Stojkovic, 1998 yılında 7 yaşındayken Sırp güçleri tarafından öldürülen Blerina Yaşari’nin mezarı üzerine şunları yazdı: “Nefret ölür, sonsuza dek yaşarsın. Bin yıllık barış için bin gözyaşı, milyonlarca umut ve hayal başlar. ‘Üzgünüm’ kelimesiyle.” Yazılı bir not ve çelenk bıraktı.

Bu ziyaretin sonuçlarından korkmadığını, çünkü doğru ve yerinde olanın yapılması gerektiğini vurgulayan Stoykoviç, “Kosova savaşından, yani Balkanlar’daki son savaştan 25 yıl sonra ülkem tutuklayıp dövüyor. Arnavut çocuklarının mezarlarına çiçek bırakarak milletler arasında uzlaşma isteyen insanlar. Bu göz ardı etmememiz gereken bir işarettir.” ” söz konusu.

Stojkovic, kötülüğün henüz mağlup edilmediğini belirterek, “Bu kötülük artık ortak kaliteli geleceğimizin mümkün olduğu umudunu yok etmeye çalışıyor.” dedi.

Prekaz Katliamı

Yaklaşık 5 bin kişiden oluşan Sırp güçleri, 5-7 Mart 1998’de Adem Yaşari’nin Prekaz köyündeki evini abluka altına alarak tank ve ağır silahlarla düzenlediği baskınlarda aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 56 kişiyi öldürdü. Katliamdan yalnızca Hamza Yaşari’nin 10 yaşındaki kızı Besarta sağ kurtuldu.

“Prekaz Katliamı” olarak bilinen baskın, NATO’nun ülkeye uluslararası müdahalesinin dönüm noktalarından biri olarak değerlendiriliyor.

Uluslararası Af Örgütü, Yaşari ailesine yönelik saldırının ardından yayınladığı raporda, “Bütün bulgular, saldırının UÇK askerlerini yakalamayı değil, onları ve ailelerini öldürmeyi hedeflediğini kanıtlıyor.” değerlendirmesine yer verdi.

habercivril.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu