Haber

Sudan’daki askerler ve siviller, siyasi krizi sona erdirmek için “çerçeve anlaşma” imzalayacak

Ordu yönetiminde bulunan ve bir yılı aşkın süredir siyasi kriz yaşayan Sudan’da ordu ile siviller arasında yeni bir geçiş dönemini başlatacak “çerçeve anlaşma” 5 Aralık’ta imzalanacak.

Egemenlik Kurulu’ndan yapılan açıklamada, geçtiğimiz ay “siyasi deklarasyona” imza atan siyasi güçlerin, Egemenlik Kurulu Lideri Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu Hmidti ile toplantıya geldiği bildirildi. Başkent Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda.

Toplantıya Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika’da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nden (IGAD) oluşan üçlü mekanizma, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan dörtlü mekanizma katıldı. (BAE) ve İngiltere ile Avrupa Birliği temsilcileri. katıldığı da bildirildi.

Nihai muhtıra birkaç hafta içinde imzalanacak.

Açıklamada, birkaç hafta içinde nihai anlaşmaya ve kesintiye uğrayan anayasal düzenlemelere dönüşmesi beklenen anlaşmanın diğer tarafların itiraz ve katılımına açık olduğu vurgulandı. Çerçeve anlaşma, “geçiş dönemini yönetecek ve ülkeyi özgür ve adil seçimlere götürecek bir sivil otoritenin oluşumunun başlangıcı” olarak nitelendirildi.

Açıklamada, 5 Aralık’ta asker ve siviller arasında çerçeve anlaşmanın imzalanacağı, ardından devrimci güçlerin geniş katılımıyla bazı konuların detaylandırılmasının tamamlanma aşamasının tamamlanacağı, geçiş anayasası ve yeni geçici yönetimin kurumları birkaç hafta içinde oluşturulacak.

Öte yandan eski iktidar koalisyonuna göre Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG) Merkez Konseyi, Devrimci Cephe, Demokratik Birlik Partisi ve Halk Kongresi Partisi’nin yanı sıra ÖDG’nin de askeri ve sivil güçler arasında yaptığı görüşmede hazır bulundu. .

1 yıldır istikrar yok

Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021’de sivil hükümeti ele geçirdi, olağanüstü hal ilan etti ve başbakan dahil onlarca siyasetçiyi gözaltına aldı.

Sudan Hukukçular Sendikası, “devletin şekli, anayasa ve hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler, federal hükümet sistemi, devletin kurum ve görevlerini” içeren “2022 geçiş anayasası taslağını” 10 Eylül’de yayınladı. geçiş süreci”.

BM, AfB ve İGAD’dan oluşan üçlü mekanizma, 10 Kasım’da Sudan’daki krizi çözmek için ordu ve siviller arasında “temel bir anlaşmaya” varıldığını duyurdu.

ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan üçlü mekanizma ve dörtlü sistem, asker ve siviller arasındaki analizde bu taslağı temel alıyor.

Sudan’ın eski sivil iktidar koalisyonu ÖDG-Merkez Konsey ve ordu; ABD, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın yanı sıra BM’nin Sudan özel misyonunu içeren bir komitenin himayesinde uzun tartışmalar yürütmüştü.

ÖDG, tarafların 25 Ekim’deki askeri müdahaleden bu yana ülkeyi yöneten orduyla Kasım ayı başında anayasa taslağı üzerinde vardıkları anlaşmaya dayanarak ordu liderleriyle “çerçeve anlaşma”ya vardıklarını açıkladı. 2021.

Ordu, tüm hizipleri temsil eden ve siyasi grupların üzerinde anlaşmaya vardığı sivil bir hükümet kurulana kadar iktidarda kalmak istiyor.

Sudan’da Temmuz 2023’te seçimler yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu