Haber

Zayıflama ve Detoks Çayları Sağlık Üzerinde Olumsuz Etkilere Neden Olabilir

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, zayıflama ve detoks çaylarının insan sağlığına önemli olumsuz etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

OMÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre Kılıç, zayıflama ve detoks amaçlı kullanılan çayların müshil ve idrar söktürücü içerikleri nedeniyle vücutta sıvı kaybına neden olduğunu belirtti.

Kılıç, bu çaylar tüketildiğinde sıvı kaybına bağlı olarak vücutta şişliklerin azaldığını ancak kilo kaybının olmadığına dikkat çekerek, su kaybına karşı sıvı tüketiminin arttığını vurguladı.

Söz konusu çayların takviyeli olduğunu ve uluslararası sağlık kuruluşları ya da Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmediğini hatırlatan Kılıç, içeriğinde ne olduğu ve ne kadar kimyasal madde içerdiğinin bilinmediğini ifade etti.

Kılıç, kullanıldığında ishal, karın ağrısı, potasyum düşüklüğü, yorgunluk, baş ağrısı, çok endişeli hissetme, huzursuzluk, uyku bozukluğu, kulak çınlaması, çarpıntı, nefes darlığı gibi şikayetlerin gözlenebildiğini, buna eklendiğinde şikayetlerin düzeldiğini vurguladı. “Zayıflama çayları kalp krizini, felci, nöbetleri önleyebilir. Ayrıca karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi ölümle sonuçlanabilecek kalıcı hasarlara da neden olabilir.” ifadesini kullandı.

Kılıç, bu çayların son yıllarda oldukça ilgi gördüğüne dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“2018 yılından bu yana artan bir satış ve tüketim eğrisi var. Detoks veya zayıflama çayları konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla televizyon, radyo ve sosyal medya kanallarında eğitici ve uyarıcı programlar yapılabilir. Bu kapsamda kamu spotları hazırlanabilir. ya da söz konusu çaylardan muzdarip olan hastaların hikayeleri hazırlanabilir, hastanenin bu tarafında haber ve tartışma programları yayınlanabilir, poster, sempozyum ve benzeri toplantılar düzenlenebilir.

Kilo vermede detoks çayları yerine daha güvenli yollara yönelmek gerekiyor. Besin değeri açısından daha zengin, işlenmemiş yiyecekler yemeye, yüksek yağlı ve şekerli atıştırmalıkların tüketimini azaltmaya ve düzenli olarak çay içmeye odaklanmak daha iyi olacaktır. Egzersiz ve diyet değişikliklerinin uygun kombinasyonunun yanı sıra detoks veya zayıflama çayı gibi takviyelerden kaçınılmasıyla güvenli kilo kaybı sağlanabilir.

haber-kabatas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu