Haber

Avukat Mustafa Nazif Yıldız: Ortaokul arkadaşına takıntılı hale gelen genç kız, soluğu mahkemede aldı

Yıllar sonra ortaokul arkadaşını minibüs durağında gören sanık, her gün evine kadar onu takip etmeye başladı. Sosyal medyayı sürekli rahatsız etmeye başlayan ve evine gelip kapısına ikramlar bırakan kişi, genç kızın hayatını kabusa çevirdi.

Polis merkezinde soluğu kesilen genç kız, yanlış anons yaptı. Ancak mahkeme sanıkların beraatine karar verdi. Karara itiraz ettiklerini belirten genç kızın avukatı Mustafa Nazif Yıldız, konuyu takip edeceklerini ve kolay yargılama yöntemine göre yürütülen belgedeki genel kararlara göre yeniden yargılama yapılacağını söyledi. beraat

Avukat Yıldız şu ifadeleri kullandı; “Davada sanık, Türk Ceza Kanunu’na yeni giren ve hakkında 6 ay – 2 yıl hapis cezası belirlenen ‘sürekli takip’ suçunu işlemekten yargılandı. Kalıcı takip, yeni bir hata türüdür. Davalı, müvekkilimi ortaokuldan tanıyor.

Yıllar sonra sosyal medyadan her gün minibüs durağından evine kadar takip ettiğini yazıyor. Daha sonra yine sosyal medyada farklı hesaplar açarak kendisine ulaşmaya çalışır. Müşteriniz daireye giriyor ve kapısına ikramlar bırakıyor.

Balkonuna notlar bırakıyor. Bu nedenle ısrarlı davranışlarıyla danışan üzerinde önemli bir tedirginlik yaratır ve danışanın kendi güvenliğinden endişe duymasına neden olur. Bu değil; Suçun üst sınırı 2 yıl olduğu için kolay yargılama görgü kuralları uygulandı. Mahkeme, yeterli delil toplanmadan onu beraat ettirdi. Karara itiraz ettik ve genel kararlara göre yargılamanın yeniden yürütülmesini talep ettik.”

Eve izinsiz hediye göndermek yanlış mı?

Kanuna göre izinsiz ikram göndermek cinsel taciz veya kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu teşkil edebilir. Ancak bu durumda ısrarla takip suçu, isteği dışında evine kadar takip edilen genç kızın yaşadığı kaygı ve tedirginliğin farklı zamanlarda ve süreklilik arz etmesi halinde gündeme gelmektedir. Cinsel taciz hatası, bir kişinin cinsel istek ve arzularını tatmin etmek amacıyla herhangi bir bedensel temas kurmadan başka bir kişiyi taciz etmesi olarak tanımlanmaktadır. Taciz kabahati serbest hareket eden bir hatadır.

İnternet ve sosyal medya üzerinden işlenebilir. Bu suçun oluşabilmesi için failin cinsel bir hedefle hareket etmesi gerekmektedir. Bu nedenle ahlak kuralları çerçevesinde bir kişinin bir kişiye arkadaşlık veya evlilik teklif etmesi cinsel taciz hatası oluşturmaz.

“Rahatsız edilen kadın mutlaka suç duyurusunda bulunmalıdır”

Ancak takip edilen ve iradesi dışında rahatsız edilen kadınların kabahat şikayetinde bulunması gerektiğini söyleyen avukat Mustafa Nazif Yıldız, “Böyle bir durumda bir kişinin ısrarlı takibinden rahatsız olan, huzur ve sükûneti bozulan kadınlar mağdur olur” dedi. rahatsız olanlar mutlaka suç duyurusunda bulunmalıdır.

Süspansiyon elbette mümkündür. Ancak caydırıcılığı tartışmalıdır. Bu noktada ülkemizde kadına yönelik şiddet olaylarının sıklığı göz önüne alındığında yasal düzenlemeleri uygulayarak caydırıcı kararlar vermek ve bu tür rahatsız edici davranışlarda bulunan kişilerin kadınların yaşamlarına müdahale etmelerini engellemek mahkemelere düşmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-kizilirmak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu