Haber

Başkan Yardımcısı Oktay, 2023 bütçe görüşmelerinde soru ve eleştirileri yanıtladı (2)

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “78 milletvekili bulunan Cumhuriyet Halk Partisi, Gazi Meclisimizin çıkardığı uyuşturucuyla mücadele ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yasaya neden karşı oy kullandığını açıklamalıdır.” söz konusu.

Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2021 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerinde hükümet adına konuştu.

Milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Oktay, bir yandan istikrar ve refahın konuşulduğunu, diğer yandan da “bütçe savaşa gidiyor” gibi anlamsız suçlamaların yapıldığını belirtti.

“Suriye’de ne işimiz var?” diye soranlara da aynı netlikle yanıt verdiklerini söyleyen Oktay, “Bölgemizde barış, refah ve istikrar, ülkemizde demokrasi ve özgürlükler ancak sağlam ve dimdik, her türlü tehdide göğüs geren bir Türkiye Cumhuriyeti ile mümkündür.” dedi.

Oktay, güvenlik güçlerinin terörü ve düzensiz göçü önlemek amacıyla sınır güvenliğini sağladığını, yurt içinde ve ötesinde başta FETÖ, PKK/YPG ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı şu anlayışla sürekli mücadele ettiklerini söyledi: “Ölürsem şehit, kalırsam gazi”.

KKTC dahil denizlerdeki hak ve menfaatlerini azim ve kararlılıkla koruduklarını vurgulayan Oktay, şunları kaydetti:

“Yerli ve milli bir muhalefet anlayışınız olsa takdir edersiniz ama küresel vesayet merkezlerine bel bağlayıp onların şarkısını söylediğiniz ortada. Geçmişte 15 Temmuz hain darbe girişimini FETÖ’cü naif göstermeye çalıştınız. Yetmedi, eli kanlı YPG’li teröristleri ‘topraklarını savunan halk’ olarak nitelendirdiniz.

Bu arada başka tabureler getirip altılı masanın altına koydun, kapmaca oynadın yetmedi,

Şimdi de gizli ortaklarınızı ifşa ederek ulusal güvenlikten açıkça taviz vermemizi bekliyorsunuz. Daha fazla bekle.

Mentorlarınız, içerideki ve dışarıdaki tüm nezaketiniz de artık bekler. ‘Düşmeyecek’ dediğiniz, güvendiğiniz dağlarda kar yağışına çok az kaldı.”

“Zor olsa da olmasa da yerel olarak gelişmeye devam edeceğiz”

Fuat Oktay, terörü Kürt düşmanlığıyla özdeşleştirmenin Kürt yurttaşlara yönelik en büyük ihanet ve düşmanlık olduğunu söyledi.

hain terör; Terörün Kürt vatandaşlarının ve milleti rahatsız edenlerin başına bela olacağını vurgulayan Oktay, “Kayyumların, kamu kaynaklarının, milletimizin vergilerinin PKK/YPG’ye, dağlara gönderilmesinin engellenmesi sanırım canınızı yaktı. … Zor da olsa tüm illerimiz ve belediyelerimizle yerelde gelişmeye devam edeceğiz.

Sınırlarımız içinde ve dışında terörün her türlüsüne karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yurt içinde ve yurt dışında teröre karşı mücadelemiz kesintisiz devam edecektir.”

Başkan Yardımcısı Oktay, savunma sanayi alanında gelinen seviye sayesinde milletin menfaatine olan süreçleri kimsenin tasvibine ihtiyaç duymadan yönetebilecek kabiliyete sahip olduklarını anlattı.

Milletin gücüne, irfanına, beşeri sermayesine ve öngörüsüne inandıklarını ifade eden Oktay, ne pahasına olursa olsun yerli ve milli imkanlarla aradıklarını dile getirdi.

Yabancı ekonomistlerden veya diğer ülkelerin büyükelçilerinden değil, milletimizden onay alıyoruz” dedi. Oktay, “780 bin kilometrekarenin bir karışında terör tehdidinin olmadığı bir Türkiye’de 85 milyon insanın hakkını gözeterek çocuklarımızı yaşatmaya kararlıyız.” dedi.

“Samimiysen Diyarbakır annelerinin gözyaşını birlikte silelim”

Fuat Oktay, kadına yönelik şiddetin insanlığa ihanet olduğunu, ayrımcılık ve istismarın Türk kültür ve inancıyla bağdaşmadığını söyledi.

Kadınların toplumda her alanda hak ettikleri yeri almaları için kadınlarla birlikte çalışmaya devam ettiklerini anlatan Oktay, şöyle konuştu:

“Kadının güçlendirilmesi konusunu muhalefet için bir polemik malzemesi olarak ele almıyor, kadınlarımızı başımızın tacı olarak görüyoruz. Kadına yönelik şiddetin, ayrımcılığın ve istismarın bir insanlık ihaneti olduğunun altını çizmek isterim.” , kültürümüze ve inancımıza hiçbir şekilde uymuyor.Kadınlarımıza güç katmak konusunda samimiyseniz işte Diyarbakır annelerinin gözyaşları.Gelin birlikte silelim.Gerçekten kadın haklarından yana kaygınız varsa gelin gelin temel haklarımıza sahip çıkın. Bizimle birlikte dağlara kaçırılan kız çocukları Türkiye kadınını savunmak sadece sığ sloganlara sarılanların ve kadınlarımızı bölenlerin işi değildir.İşçi, öğretmen, doktor, genci, yaşlı, hangi dinden ve etnik kökenden olursa olsun tüm gücümüzü güçlendirmeye devam edeceğiz. değerli kadınlar ve kadın hakları.”

“İlim veya bulan olup da açıklamayan alçaktır.”

Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin kara para aklama cennetine dönüştürüldüğünü iddia ettiğini hatırlattı.

Kendi ülkesini uyuşturucu ve kara para aklamakla suçlayan bir siyasi parti liderine cevap vermenin ayıp olacağını vurgulayan Oktay, “Seçimler yaklaşırken uyuşturucu tehdidinin ve biraz da siyasi sıkıntının farkında olduğu için biz bu kararı aldık. Tecrübesizliğini mazur görmeli. 2017 yılında uyuşturucu mücadelesindeki kararlılığımızı gösterdik. “Bunu dile getirdiğimizde bize destek olmadı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Gazi Meclisimizin çıkardığı uyuşturucuyla mücadele ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yasaya 78 milletvekili ile birlikte neden ret oyu verdiğini açıklamalıdır.” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun devlete ve güvenlik güçlerine tereddütsüz iftira attığını, yaklaşık 4-5 yıllık sosyal medya dedikodusunu Meclis’e taşıdığını söyleyen Oktay, kurumların görevlerini titizlikle yerine getirdiğini ifade etti.

Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu ve uyuşturucuya bağlı suç geliri operasyonlarının AK Parti döneminde gerçekleştirildiğinin altını çizen Oktay, şöyle devam etti:

“2022’de 1 ton 961 kilo kokain ele geçirilmiş olması bile bu iddiaların apaçık yalan olduğunu ortaya koymaktadır. Uyuşturucuya bağlı can kayıplarında 2017’den bu yana üçte bire varan azalma, kokainle mücadelemizde gerçek adımlar attığımızın bir başka kanıtıdır.” Uyuşturucuyla mücadele nasıl bizim kırmızı çizgimizse, uyuşturucuyla mücadele de bizim kırmızı çizgimizdir” şeklinde konuştu. Kara para aklama ve uyuşturucu kaçakçılığı hakkında karanlık danışmanlarınıza sorun. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve bakanlarının uyuşturucuyla ilgili olduğu bilgi ve bulgularına sahip olup da bunu ifşa etmeyenler korkaktır.”

“Maden ve gübre takviyesi için 16,9 milyar liralık ödenek öngörüyoruz”

Fuat Oktay, fiyat istikrarına yönelik eleştirilere de yanıt verdi.

Gıda fiyatları; Güç, hammadde fiyatları, döviz kuru, girdi maliyetleri, arz ve talep gibi birçok faktör ve trendden etkilendiklerini belirten Oktay, tarımsal girdi fiyatlarındaki yıllık artış oranları incelendiğinde tarımsal girdi fiyatlarındaki yüksek artışların, özellikle gübre, güç ve yağlar küresel düzeyde dikkat çekiyor.

Küresel fiyat artışlarından Türkiye’nin de olumsuz etkilendiğini vurgulayan Oktay, yürütülen desteklerle ilgili olarak şunları kaydetti:

“Çiftçilerimizin emeğini ve merhametini bu dışsal zamlardan korumak için hızla gübre ve mazot tabanlarını devreye aldık. 2023 yılında mazot bazında yapılan çalışmalar bazında yüzde 203-395 oranında artış sağladık, gübre bazında yüzde 130-163 ortasında. 2023 bütçesinde 2022 bütçesine göre mazot katkısını yüzde 282, gübre bazını yüzde 140 artırıyoruz. Bu çerçevede yüzde 12 ödenek öngörüyoruz. mazot tabanına 4,9 milyar lira, gübre tabanına 4,9 milyar lira olmak üzere toplam 16,9 milyar lira Fahiş fiyat artışları ve stokçuluk uygulamalarının önlenmesi amacıyla Haksız Fiyat. Değerleme Kurulu kuruldu. kamunun yanı sıra tüketici ve özel departmanların da tedarik zincirinde serbest piyasa koşullarının sağlıklı ve düzenli bir şekilde işlemesine katkıda bulunmayı ve tüketicilerimizi korumayı amaçlamaktadır. ncil belgeleri incelerken, alım fiyatları ile satış fiyatlarının ortasındaki artışlar aylık bazda değerlendirilerek girdi ve diğer üretim m’de rastgele bir artış olmadığı halde satış fiyatlarını haksız olarak artıran firmalara cezai işlem uygulanır. maliyetler. Fahiş fiyat artışları ve stok kontrolleri sebep göstermeden devam ediyor.

Vergi indirimleri yoluyla fiyat artışlarının vatandaş üzerindeki etkisini en aza indirmek amacıyla 2022 yılında 276,8 milyar lira vergi gelirinden vazgeçildi. Ayrıca cari fiyatlar çerçevesinde vatandaşlarımıza yüzde 75 doğal gaz sübvansiyonu sağlıyoruz. ve ilk aşamada elektrik için yüzde 50 sübvansiyon. Son iki kararını personel ve patron dairesinin oybirliği ile alan Taban Fiyat Komitesi, 2023 yılı için asgari fiyatı belirlemek üzere çalışmalarına başladı. Taban fiyatın personel ve patronun tam mutabakatı ile belirleneceğine inanıyoruz, toplumun tüm kesimlerini tatmin edecek düzeyde. Vatandaşa verilen doğalgaz desteğini talan olarak gören bu zihniyeti milletimize havale ediyoruz. Biz diğerleri gibi ülkemizin kaynaklarını IMF’ye bağışlamıyoruz. Vatandaşımıza verdiğimiz doğal gaz katkısını yağma olarak gören bu zihniyete; Kaynakları millete değil, IMF gibi kurumlara akıtmak isteyen bu zihniyete milletimiz izin vermedi, vermeyecektir.”

(sürecek)?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu