Sağlık

Travma mağduru nasıl desteklenir?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin yaralarını sarmak için çalışmalar yapılıyor. Travmaya maruz kalanlar için manevi desteğin değerine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, depremzedelerin en büyük psikolojik ihtiyacının duygularını anlamak ve paylaşmak olduğunu söyledi. Çağlı, özellikle beyin sarsıntısı gibi afetlerde sosyal donatıya büyük ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, travmaya maruz kalan kişiye doğru yaklaşım ve manevi güçlendirmeyi değerlendirdi.

Çağlı, Kahramanmaraş sarsıntıları nedeniyle fiziki kayıplarımızın yanı sıra fiziki yaralanma ve manevi kayıplarımızın da olduğu bir süreçte bulunduğumuzu söyledi. söz konusu.

En büyük ihtiyaçlarını anlamak

Afet mağdurlarının en büyük ihtiyacının anlaşılmak olduğuna değinen Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, “Bu afete maruz kalan insanların dinlendiklerini, birileri olduğunu hissetmeleri çok önemli. duygularını ve başkalarının onların yanında olduğunu anlamaya çalışmak. Duygularını tam olarak anlamak mümkün olmasa da onları dinlemek ve onlara bu manevi desteği vermek onlar için çok değerli.” söz konusu.

Yorum yapmadan dinle

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, depremzedelere yaklaşmanın önemine işaret ederek, “Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Önemli noktalardan biri dinleyici konumunda olmak, asla dil kullanmamak, yargılayıcı ve aşağılayıcı bir şekilde yönlendirme ve yorum yapmamaktır.” tavsiye verdi.

Sosyal destek önemli

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, deprem gibi afet durumlarında, özellikle ilerleyen süreçlerde toplumsal güçlendirmeye ve gönüllülerin ‘şifa’ için sosyal desteğine büyük ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi: “Şifaya ihtiyaç duyduğumuz bu zamanlarda. duyguları paylaşmanın – bir arada olmanın – destek almanın ve destek vermenin gücü.Gönüllülerin, akrabaların veya tanıdıkların sosyal desteği büyük önem taşıyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu